Ембосинг, Папки за релеф, Хоби

Нестандартни идеи за използване на папките за релеф

При последното зареждане в магазина много ме впечатлиха новогодишните папки за релеф, познати още като ембос папки. В случай че не знаете за какво служат тези папки – това са тези невероятно прости и в същото време безкрайно ефектни пособия, благодарение на които често се възхищаваме на изпъкналите изображения върху ръчно изработените картички. Всъщност, освен за създаване на релеф, папките могат да послужат и за други цели, но затова по-късно…

Папките за релеф имат две повърхности от прозрачен пластмасов материал. Едната им част е с изпъкнали изображения, а другата е с ефектни вдлъбнатини на срещуположните им места. За да се създаде релефен отпечатък, между двете повърхности на ембос папките трябва да се постави лист хартия и така приготвения “сандвич” да се сложи в специална машина за правене на релеф. Тази машината може да бъде предназначена или само за ембос (релеф), или да бъде комбинирана, съчетаваща възможността за направа на изпъкнали изображения с изрязване на равномерни шаблони. Без значение от вида на машините обаче, те оказват силен натиск върху папките, които огъват хартията и отпечатват върху нея своите изображения.

Въпреки че използването на папките за ембос е обвързано с машините за релеф, някои смятат, че папките биха могли да се използват и без специален уред. Вместо него те предлагат върху ембос папките да се приложи натиск от разточване с точилка. Този метод наистина би спестил немалко средства за покупката на специален уред, но едва ли би могъл да постигне дълбокия и равномерен релеф, които се получава при използването на специално направените за целта уреди.

Вариант за използване на папките за релеф без машина е, ако те се ползват не с традиционното си предназначение за оформяне на 3D образи върху хартиени крафт проекти, а ако служат като печати. Ефектните текстурни изображения на папките са изключително подходящи за фонови печати и могат да се ползват не само с пигментно мастило, но и с мастило за ембосинг. За целта върху тяхната изпъкнала страна трябва да се нанесе мастилото и да се отпечата върху хартията. Ако се използва специалното мастило за ембосинг, папките отново биха създали релефни изображения – този път с техниката топъл ембосинг, за която писах в една от по-предните статии. Предимството на използването на папките за печати е, че така могат да се приложат не само върху картон и хартия, но и върху дърво или плат.

Друга идея за нестандартно ползване на ембос папки е в комбинация с gelli plate – специална подложка от гъвкав пластмасов материал. Гел подложката служи като основа, върху която се нанасят акрилни бои и непосредствено след това върху тях за няколко секунди се притискат релефни изображения. Докато текстурните щрихи не са изсъхнали, те лесно се пренасят върху притиснатата към подложката хартия.

Освен върху хартия, папките могат да се използват за направа на отпечатъци върху гипс, глина, студен порцелан и подобни на тях материали, изискващи студена обработка. Използвани върху подобни повърхности обаче, те предизвикват не изпъкнали, а вдлъбнати отражения, от които могат да се оформят както стилни бижута, така и различни сувенири.

Последният вариант за използването им е върху текстил. За целта върху изпъкналата част на папката се поставя текстилна боя и върху нея са осъществява настиск с помощта на гумен валяк. В зависимост от вода на тъканта и използваната за отпечатъка боя, декорираните по подобен начин дрехи, обувки или чанти могат да се почистват и перат, запазвайки ефектните изображения на универсалните папки за релеф.

Въпреки че за момента това са начините, които са ми известни за използване на папките за ембос, вероятно някои от вас са пробвали и други интересни техники за работа с тях. Защото, без значение от начина, по които се използват, те наистина успяват да придадат невероятна и уникална красота на всеки един крафт проект – картичка, албум, бижу, шал, дреха или сувенир…

И за финал – няколко картички с описаните по-горе техники.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.