Ембосинг, Мастило за топъл ембосинг, Топъл ембосинг, Хоби

Техники за работа с топъл ембосинг

Днес накратко ще разгледаме основните техники за работа с топъл ембосинг. В случай че тепърва се учите да правите картички и понятието „топъл ембосинг” не означава нищо за вас – това е техника, при която се използват специална пудра, при чието стапяне се получават красиви релефни изображения.

Най-често топъл ембосинг се прави с печати – без значение дали те са гумени, силиконови, дунапренени, клинг печати и т.н. Но, ако вида на печатите е без значение, за ембосинга е важно използваното за отпечатването им мастило. То трябва да бъде или специално ембосинг мастило, или мастило на водна основа с бавно съхнене (такива са дистрес мастилата на Тим Холц и пигментните мастила). Естествено, за предпочитане е използването на специалното мастило за топъл ембос, защото неговата силно лепнеща повърхност успява да фиксира трайно не само фините пудри, но и емосинг прахчетата с по-едри частици, каквито са емайл пудрите. Влажните отпечатъци на съхнещите бавно пигментни мастила също могат да прилепят към себе си ембосинг пудри, но не могат да задържат плътно по-големи частици и не са подходящи за ембосинг техники като вграждане. И, ако след това дълго отклонение сте забравили за какво говорихме 🙂 – темата беше топъл ембосинг. Намастиленото с подходящо за ембосинг мастило изображение на печата се отпечатва върху хартия или картон, след което върху него се посипва специалната ембосинг пудра. Това е прах със ситно смлени частици, който при нагряване със специален уред, наречен пистолет за ембосинг, се стапя, оставяйки приповдигнати и обемни отражения или надписи. Според някои уреда за топъл ембосинг може да се замени с продухване със сешоар или с поставяне на хартията с „напудреното” изображение върху гореща ютия или във фурна, но при тези методи съществува риск от издухване на прашинките със силната стуя на сешоара, от промяна на цвета на хартията при нагряване с ютия или от прегаряне на пудрата, ако се остави малко по-дълго от няколко секунди във фурната. Всъщност, стапянето на пудрата наистина отнема няколко секунди – щом прашинките почват да променят цвета си, пудрата се е разтопила.

Освен класическия метод за топъл ембосинг с печати, съществува и ефектен начин да се получи красиво релефно ембосинг отражение и при работа с маркери, съдържащи ембосинг мастило. Обикновено тези маркери са с два вида накрайника, благодарение на което могат да оставят както тънки и фини, така и по-плътни следи, което ги прави идеални за надписи и пожелания.

Може би малко по-нагоре беше мястото да спомена, че ембосинг пудрите са два вида – цветни и прозрачни. Тяхното оцветяване е от съществено значение за следващите техники. Техниката „воден знак” се получава при отпечатване на ембос изображение с прозрачна пудра и прозрачно мастило за ембос. По този начин поученото отражение е с леко по-тъмен цвят от този на повърхността, върху която се работи. Лично за мен това е една от най-лесните и икономичните техники, защото при нея не е нужно да съобразявам различните цветове пудри и мастила с хартиите, върху които ги прилагам – т.е. – прозрачните пудра и мастило за ембосинг са универсални и подходящи за използване върху всякаква повърхност, докато цветните изискват използването на конкретни цветови гами. И това не е всичко – поотделно всеки един от безцветните продукти за ембос може да се съчетава с противоположния по ефект цветен, поради което безцветните продукти са възможно най-добрата комбинация за начинаещи.

Преди обаче да преминем към цветните съчетания, накратко ще спомена и друга ефектна техника с прозрачните пудра и мастило, а именно създаващата безкрайни възможности за уникални картички “резист” техника. При нея върху отпечатаните и ембоснати изображения се нанасят цветни дистрес мастила или размесени с вода перфектни перли. Тъй като повърхността на хартията се е променила от стапянето на пудрата, нанесените впоследствие багрила не са в състояние да проникнат в нея и да променят оцветяването й, при което нанесените първоначално ембосинг мотиви изпъкват с по-бледите си цветове върху саморъчно направения цветния фон.

Естествено, освен комбинации на прозрачни мастила и пудри, съществуват и такива, при които единият от продуктите е оцветен. Такава комбинация е смесването на безцветната пудра за топъл ембосинг с цветно пигментно мастило. Този тип мастила са на водна основа и съхнат бавно, поради което по тях могат да полепнат фини пудри, но не и прахчета с по-големи и тежки частици. Когато се използва такъв вид ембосинг цветното изображение изглежда като покрито с гланцов релефен контур.

Прозрачното мастило за ембосинг от своя страна може да се съчетава с всякакъв вид цветни пудри – както фините пудри, така и едри пудри като емайлите. Докато с първите се постигат по-детайлни изображения, вторите са подходящи за фонови изображения и за вграждане на различни дребни елементчета, като перлички, пайети, брокати и др. Техниката “вграждане” съвсем не е толкова сложна, колкото изглежда – достатъчно е просто върху посипаното, но нестопено прахче да се сложат миниатюрните частици, които трябва да се фиксират и тогава пудрата да се нагрее – при разтопяването си тя ще прилепи елементите към хартията.

И, понеже в темата се споменаха няколко вида ембосинг пудри – основната разлика между тях е способността им за детайлни отпечатъци, или казано по друг начин -големината на частиците, тъй като по-едрите прахчета понякога се стичат при разтапянето и излизат извън очертанията на печатите. Някои от тези пудри са с брокат (шаби-шик пудрите), а други са предназначени за направа на ефектни покрития, наподобяващи структурата на стъкло (емайл пудрите). Стъкленият ефект на емайлите се откроява особено добре, ако един върху друг се нанесат 2-3 пласта от пудрата, поради което тя може да се използва за направата на бижута.

Всъщност, без значение какъв проект ще започнете с топъл ембосинг – картичка, покана, кутийка или бижу, сигурна съм, че ще останете изключително доволни от резултатите. И ще се радвам да ги споделите като коментари под статията 🙂

А за финал – няколко снимки от направата на картичка с топъл ембосинг с безцветно мастило за ембосинг и два печата. Единият печат е в стил воден знак, с направен върху него фон с цветно мастило, за да изпъкне “резистентността” му към последващо омастиляване, а другият печат е с червено мастило, поръсен отгоре с прозрачна пудра за топъл ембосинг.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.