Изобразително изкуство, Хоби

Покривност на боите- какво представлява и защо е важна?

Скъпи приятели, нека днес поговорим за покривността на боите (за покриващата им сила), едно от най-важните им свойства.
Покривността е способността на пигмента да припокрива долния слой, така че той да не е видим. Сред художниците това се нарича сила на покриване или покриваща способност на цветната система.
Покривността се изразява с пигментната маса, съдържаща се в боята в грамове, необходима за покриване на един квадратен метър повърхност. Съответно колкото по-висока е покривността, толкова по-малка е консумацията на боя.
По степен на покривност боите се разделят на: покривни, полупокривни/полупрозрачни и прозрачни. Непрозрачните (покривните) бои напълно „покриват” долните слоеве, докато при прозрачните, цвета на предишните слоеве изпъква през горния слой.
Всички цветни продукти на производител “Невская палитра” имат означение за покриващата им способност. Покривността се обозначава върху опаковката със съответния знак: запълнен, полу запълнен и изцяло празен знак. На опаковката на гуаш и темпера покривността не се отбелязва, тъй като всички цветове са непрозрачни.
За едни от най-покриващите пигменти се смятат титанов бял, хром оксид, кадмиево червено и др. Към полу покривни пигменти се отнасят краплак, индийско жълто, волконскоит и др.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.