Изобразително изкуство, Цветни моливи

Цветни Моливи

Лесната употреба и компактната форма на моливите ги правят изключително популярни не само сред деца и ученици, но и сред утвърдените художници. Изработени са с писец от ситно смлян графитен плах, примесен с глина, обвит в дървено тяло (в повечето случаи от кедрова дървесина, позволяваща лесно и гладко подостряне). Най-общо моливите се делят на два вида – графити и цветни моливи, като при вторите писецът представлява смес от восък и глина, оцветен с багрилни пигменти . По тази причина графитите на цветните моливи не са толкова плътни, позволяват по-голяма мекота при рисуване, но и са по-крехки от обикновените графитни моливи. В зависимост от съотношението и вида на използваните оцветители, цветните моливите оставят различна по цвят, плътност и покривност следа.

Сухи цветни моливи

Класическите, обикновени цветни моливи са със сухи, неразтворими във вода графити. При оцветяване те се нанасят един върху друг, с което се постига визуално смесване. По тази причина се предлагат в богати цветови палитри, с различни оттенъци и нюанси. Към цветните сухи моливи с най-широк спектър от цветове спадат моливите от серията Pablo на Caran d`Ache с цветови диапазон от порядъка на 120 цвята.
Сухите цветни моливи са подходящи не само за използване при всеки тип хартия, но и за работа с дървесни повърхности. В това отношение много добри са цветните моливи Лира Рембранд, чийто маслен писец оставя плътни и наситени следи.

 

Водоразтворими (акварелни) цветни моливи

Структурата на графитите на водните цветни моливи е по-неустойчива и позволява размиване на пигментите при смесването им с вода. Контролираното използване на размити и ефирни акварелни цветове и финото очертаване на контури и детайли правят използването на водоразтворимите моливи любим инструмент за илюстриране както от деца и начинаещи, така и от напреднали и професионални художници, аниматори и дизайнери. Едни от най-добрите цветни акварелни моливи, познати на пазара, са моливите на швейцарската компания Caran d`Ache – лидер в производството на цветни водни моливи с висока степен на разтворимост, покривност и светлоустойчивост.

Детски цветни моливи

Всяка една от посочените групи цветни моливи има и продукти, предназначени за детско творчество. Обикновено детските серии са с удобна за хващане форма, малко на брой – до 24 броя ярки и наситени цветове, със силна покривност и меко и плавно разнасяне. За разлика от качествените детски цветни моливи обаче, на пазара се предлагат и неподходящи за детско творчество моливи, с прекалено твърд графит, бледи пигментни багрила и ниска степен на покривност, отнемащи или направо отказващи детето от желанието за рисуване. По тази причина е желателно закупуването на качествени детски цветни моливи от утвърдени и известни марки художествени материали – такива са сухите цветни моливи „Цветик” на „Невская палитра” и цветни акварелни моливи за детски рисунки от серията „Лира Озирис” на „Fila”, в чийто комплекти е включена и четка за акварелен ефект.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.