Liquid pearls, Крафт, течни перли, Хоби

LIQUID PEARLS – течни перли на Тим Холц

Както за повечето продукти за хобито ми, и за този научих от клипчета в youtube – последният щрих върху ефектните проекти, чиято направа разглеждах, обикновено бяха няколко капки млечно-седефена течност от прозрачно шишенце с удобен и тънък дозатор-накрайник. Всичко изглеждаше толкова лесно и красиво, че реших и аз да си купя течни перли.

Първият ми опит да ги използвам обаче много ме разочарова. Направих две картички, и едната, която ми беше спешна и ми трябваше за другата сутрин, сложих да съхне върху радиатора на парното, а другата – на едно рафтче, където да не ми се пречка. Та, на сутринта перлите върху картичката, която беше върху радиатора, бяха станали обемни, но цветът им беше някак мътен и тъмен, нямащ нищо общо с бистрият и свеж цвят на течността в шишенцето. За разлика от тях, капките перлена течност върху другата картичка, която си съхнеше на стайна температура, без да е изложена на силна топлина, бяха просто идеални – с добре оформен кръгъл релеф и нежен, млечно-перлен блясък.

Та, има ли смисъл да казвам, че оттогава всеки един от проектите ми е обилно обсипан с течни перли?

Течните перли имат блестящ акварелен ефект, когато се нанесат директно върху капка вода и се размият с четка за рисуване, но ако се нанесат върху суха повърхност и се оставят да изсъхнат стават твърди и плътни. Според производителя – и водоустойчиви. В последното има логика, но не съм го пробвала – просто не съм използвала течните перли върху плат, които после да има нужда да пера :). Иначе пробвах върху сатенена панделка и кожена лента, но и двете после използвах за картички, така че не видях смисъл да ги мокря.

На етикета им е написано, че са за декориране на хартия и текстил. Аз обаче реших, че щом имат лепило, мога да ги изпробвам и върху други повърхности, като стъкло, пластмаса, дърво и метал – направих си по една капка и тя наистина прилепна, но, ако при работа с хартия, разнасянето и формата на перленото изображение лесно може да се коригира чрез потупване от опаковата част на листа, то при по-плътните повърхности това няма как да се случи.

И, ако след всичко, казано дотук сте си помислили, че благодарение на многото си приложения, течните перли на Тим Холц ще успеят да заменят всички камъчета, перлички и кристалчета с различни цветове и форми, купувани импулсивно от крафт магазините – боя се, че не сте познали. Въпреки широката си гама от 33 наситени и нежни млечни цветове, течните перли са си перли. И мекият им седефен блясък е доста различен от прозрачния кристален ефект на другите видове камъчета, които също имат голямо приложение в различните крафт проекти.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.