Акварелни бои, Изобразително изкуство, Техники рисуване

Акварелни бои

Акварелните бои представляват смлени на прах багрилни пигменти, свързани с глицерин и гума арабика. Освен под формата на водни бои, съхранявани в пластмасови или метални опаковки, водоразтворимите пигменти се срещат и като акварелни или водоразтворими моливи.

Детски водни бои

Предпочитаните за детско творчество акварели са на медна основа. Това се дължи на тяхното по-бързо изсъхване и трайни и интензивни цветове. Медовите акварели се предлагат в пластмасови кутии-палитри с различни форми и прозрачни капачета, показващи включените в комплектите ярки бои. Освен стандартните, класически цветове, в някои комплекти за детско творчество, се срещат и перлени и флуоресцентни акварелни бои (комплект „Цветик 12+6+6” на руския производител „Невская палитра”).

Професионални акварелни бои

Боите за професионалисти са с трайни и светлоустойчиви цветове. Те могат да бъдат под формата на гъста течност, съхранявана в метални туби или оформени като блокчета с полутечно състояние в отделни ванички или палитри. Предлагат се както в комплекти, така и в единични опаковки. Друг начин за опаковане на акварелните бои са практичните комбинирани сетове на Winsor & Newton, лесно преносими и съдържащи всичко необходимо за рисуване на открито – бои, палитра за смесване на цветовете, сгъваема четка, шише вода и молив за скициране.

Техники на рисуване с акварелни бои

Най-лесният и познат начин за рисуване с водни бои е нанасянето им с мокра четка върху лист хартия или картон. Подходящи за този тип техника са всички видове бои, докато обратно – не всички техники са подходящи при използването на сухата, обикновена боя, предназначена за масова употреба.

След класическата, една от по-известните техники за рисуване с акварелни бои е „мокро в мокро”. При нея нанасянето на боята става върху предварително намокрена повърхност и с много мокра четка. По този начин, цветовете се размиват и преливат един в друг, създавайки невероятни цветови форми и нюанси. Затова и, въпреки че се разчита повече на случайността, отколкото на умишленото контролиране при нанасянето на боята, тази техника е доста популярна при рисуването с акварел. Подходящи за нея са боите с висока прозирност върху избраната за рисуване повърхност. Такава са водните бои от серията „Бели нощи” на „Невская палитра”.

Друг вариант за рисуване с акварел е наслояването на цветовете. Постига се чрез нанасяне на основа от плътен цвят и последващото й покриване със силно размита боя. Освен по този начин, наслояването може да стане и чрез нанасяне на слоеве от гъст и плътен цвят, с което се постига релеф на картината. При наслояване на цветовете е важно да се изчака изсъхване на предишния слой. Тази техника може да се приложи с акварели от серията „Ленинград”.

Методът за рисуване със суха четка може да се приложи при използването на бои в полутечно състояние. Подходящи за този тип рисуване са акварелите в тубички, чиято влажна форма позволява нанасяне на плътни и непрозрачни цветове, каквито са водните бои „Сонет”.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.