Изобразително изкуство

След 130 години един от „Слънчогледите“ на Ван Гог намира завинаги своя дом

След 130 години един от „Слънчогледите“ на Ван Гог намира завинаги своя дом

Винсент Вилем ван Гог (1853 – 1890) е нидерландски художник, смятан от мнозина за един от най-великите художници в историята на европейското изкуство. Останал непризнат по време на живота си и оценен чак след смъртта си – днес картините му струват милиони и предизвикват огромен интерес във всички нас.
Поради тази причина, произведенията му обикалят и гостуват в музеи по цял Свят. Една от картините му от поредицата “Слънчогледите“ завинаги ще намери своя дом в Амстердам, след невероятните 130 години обиколки.

Картината е вече изключително крехка и е опасно за нея да продължи пътешествието си по света. Всяко действие би довело до необратими щети. Картината е рисувана през 1889 г. в Южна Франция и е една от великолепната поредица “Слънчогледите“. Наскоро претърпя 6 – седмична реставрация, но експертите, които са работили по нея, са препоръчали да не бъде местена повече. Проблемът се състои в основата и слоевете боя. За момента те са стабилни, но са изключително чувствителни на промените в температурата и влажността на въздуха.

По време на реставрацията, специалистите са открили интересни подробности за картината. Убедени са, че Ван Гог я прави от основата на по-ранните слънчогледи, които рисува през 1888г.. Реставраторите са премахнали слой восък, но за съжаление са установили, че при по-ранни реставрации, някои лакове, които вече са замърсени и обезцветени, са се слели с оригиналната боя и вече не могат да бъдат премахнати. След реставрацията картината ще остане завинаги в музея на Ван Гог в Амстердам в специфични атмосферни условия и под специално осветление.

Слънчогледите на Ван Гог са серия от картини, които са рисувани в период 1887-89 г. във Франция и днес са може би най-известните натюрморти в света.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.