Изобразително изкуство

След 130 години един от „Слънчогледите“ на Ван Гог намира завинаги своя дом

Винсент Вилем ван Гог (1853 – 1890) е нидерландски художник, смятан от мнозина за един от най-великите художници в историята на европейското изкуство. Останал непризнат по време на живота си и оценен чак след смъртта си – днес картините му струват милиони и предизвикват огромен интерес във всички нас.
Поради тази причина, произведенията му обикалят и гостуват в музеи по цял Свят. Една от картините му от поредицата ”Слънчогледите” завинаги ще намери своя дом в Амстердам, след невероятните 130 години обиколки.

Картината е вече изключително крехка и е опасно за нея да продължи пътешествието си по света. Всяко действие би довело до необратими щети. Картината е рисувана през 1889 г. в Южна Франция и е една от великолепната поредица ”Слънчогледите”. Наскоро претърпя 6 – седмична реставрация, но експертите, които са работили по нея, са препоръчали да не бъде местена повече. Проблемът се състои в основата и слоевете боя. За момента те са стабилни, но са изключително чувствителни на промените в температурата и влажността на въздуха.

По време на реставрацията, специалистите са открили интересни подробности за картината. Убедени са, че Ван Гог я прави от основата на по-ранните слънчогледи, които рисува през 1888г.. Реставраторите са премахнали слой восък, но за съжаление са установили, че при по-ранни реставрации, някои лакове, които вече са замърсени и обезцветени, са се слели с оригиналната боя и вече не могат да бъдат премахнати. След реставрацията картината ще остане завинаги в музея на Ван Гог в Амстердам в специфични атмосферни условия и под специално осветление.

Слънчогледите на Ван Гог са серия от картини, които са рисувани в период 1887-89 г. във Франция и днес са може би най-известните натюрморти в света.

Related Posts

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.