абстракция, Изобразително изкуство, пърформанс

Абстракционистът Албино Пити – избра България за свой дом

Абстракционистът Албино Пити – избра България за свой дом

Албино Пити е роден в град Бреша, Италия през 1951 г. Посвещава се на музиката и на рисуването от младежките си години. През 1967 г. се установява в Ротердам, а след това в Амстердам. След приключване на академичното си образование става ученик на Пилман.

През 70-те години дава нов живот на изхвърлени предмети и ги превръща в произведения на изкуството. По-късно в Мадрид той създава произведения в нов калиграфски стил – живопис, рисувана с изключителна бързина и замах на четката.

Следват неговите швейцарски, немски, италиански и испански периоди. Прави изложби в Барселона, Антиб, Флоренция, Франкфурт и други европейски градове. Неговото интригуващо изкуство е изпълнено със силни емоции и чувства.

С годините осъзнава, че не иска да копира форми от природата. Решава да избяга от шаблоните и да прави изкуство, изтъкано от свобода, любов и динамика. През 1987 г. създава експанзионизма – течение в изкуството, в чиято основа стои вярата в красотата на човешката свобода и отхвърлянето на всякакви граници и ограничения. Според него всеки артист, за да намери своя стил, трябва да познава различните течения в изкуството и контекста, в който са се зародили. Но смята, че истинската свобода е художникът да има куража да търси начин на изразяване, който най-добре подхожда на характера и светогледа му.

Днес картини на Пити са изложени в галерии, музеи и частни колекции в различни точки на земното кълбо. Зад гърба си той има над 500 индивидуални и колективни изложби. Правил е десетки пърформанси, по време на които любителите на изкуството могат да се запознаят с него и да се докоснат до философията и начина му на работа. На стила и творчеството му са посветени над 20 книги. Може би най-точно изкуството на Пити описва критикът Гилермо Джилиоти, според когото при италианския художник творбата не се ражда, а експлодира.

От няколко години Албино Пити живее и твори в България.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.